Zo kies je de juiste duikschool

“And when your oxygen tank empty, you go up”. De duikinstructeur wijst naar de witte tank en het meisje wat in de snikhete zon haar hele wetsuit alvast heeft aangetrokken heeft een blik in haar ogen waarbij ze uit alle macht het advies probeert te relativeren. Ik probeer me voor te stellen hoe zij zich gaat voelen vlak voor het moment dat ze straks het water in zal gaan….

Duiken, vooral op vakantie, is een luxe manier om even helemaal nergens aan te hoeven denken. Alhoewel, je wilt natuurlijk wel dat het duikcentrum of duikschool waar je je als non aquatische diersoort aanmeldt ervoor zorgt dat jouw (vakantie)duiken onvergetelijk worden. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Hoewel deze blogpost een ideale basis zou vormen voor een marketing-uiting (een ‘gesponsorde blogpost’ heet dat geloof ik), ga ik objectief zijn. Ik ga beginnen met de meest belangrijke tip, die tegelijkertijd het meest moeilijk te toetsen is, vooral in een ‘wat-kan-mij-het-schelen-ik-ben-op-vakantie’ modus.

Ga op je gevoel af

Ben je een avontuurlijke duiker, juist een hele conservatieve, wil je uren hangen in koraaltuinen of het rubber bandje van je masker eens goed uittesten met een flinke stromingsduik? Ga met deze informatie naar je duikcentrum en kijk wat ze met je voorkeuren doen. Eerlijkheid hierbij is vaak een teken van goede service. “Koraaltuinen hebben we hier niet meneer, alhoewel het duikcentrum hiernaast u graag meeneemt onder het mom van, we zien wel wat we kunnen vinden”. Dat is fijn, bij dat antwoord weet je in ieder geval dat jouw wens wordt gewaardeerd, en nu je wat vertrouwen hebt kun je een alternatief aanvragen “wat is een mooie plek die jullie hier wel hebben dan, en waarom?”.

Met een PADI keurmerk zit je goed….toch?

De Professional Association of Diving Instructors is by far de grootste en meest bekende internationale duikorganisatie.  PADI heeft voor duikcentra die zich daarbij aansluiten een keurmerk met bepaalde kwaliteiten beschikbaar. Mensen met een PADI duikbrevet herkennen het logo, en ik moet eerlijk zeggen dat “PADI Five Star Gold Palm Dive Resort” wel verwachtingen schept. Helaas zeggen deze labels niets over de kwaliteit van de duiken die er met zo’n resort gemaakt kunnen worden. Wel wat over het aanbod van de lessen waar je een PADI pasje voor kunt behalen.

En SSI/NAUI/CMAS/NOB dan?

Zelfde verhaal. De lesinhoud van deze PADI alternatieven is per definitie niet beter of slechter, alles valt en staat met de manier waarop het duikcentrum reilt en zeilt.

“Tjonge, dat maakt het niet echt makkelijker allemaal”

Valt mee. De duikcommunity is gelukkig groot en wijdverspreid. Een grote tip is dan ook om ervaringen van anderen mee te nemen in je overweging. Mail een duikschool op locatie A en vraag of ze nog een goede duikschool kennen op locatie B (niet vlak naast de deur natuurlijk, zo onontwikkeld dient een gezond marketingverstand nou ook weer niet te zijn, maar in hetzelfde land of streek is helemaal geen gekke vraag). En duikers kennen weer andere duikers, dus mocht je het bereik van je sociale netwerk dusdanig hebben gerekt dat je er een gevonden hebt, dan is het moeilijkste deel van je zoektocht vaak al voorbij.

Horen duiken doet duiken

Vergeet niet de recensies die je op internet leest. Daar moet je wel even de mini-cursus ‘hoe spot ik een fake review’ voor hebben gevolgd overigens. Mocht je het idee hebben dat je een Tell-Sell reclame aan het lezen bent: “Het personeel van dit resort is echt helemaal geweldig, de bedden zijn de fijnste bedden waar we ooit op geslapen hebben, het eten is werkelijk fantastisch en kost een schijntje! Mijn trouwe man en onze vier beeldige kinderen werden er elke ochtend door eenhoorns wakker gegiecheld. ” stop right there. Tripadvisor is een redelijk goede internationale bron van reviews, waar de resorts ook zelf kunnen reageren op weer de achtergelaten recensies van de gasten. Mocht een resort zowel op de positieve als op de negatieve recensies van gasten reageren, dan is dat een goed teken.

Last but not least; tone of voice.

De menselijke intonatie, of bij tekst het “tussen de regels door” gevoel is eigenlijk een toevoeging op het eerst behandelde punt. “Diving is fun”, is een kreet die veel voor promoties wordt gebruikt. En dat zou het ook moeten zijn. Kies daarom voor de duikschool/duikcentrum waar je blij wordt van de toon waarmee ze met je communiceren. Maken ze je enthousiast? Stellen ze je gerust, zijn ze eerlijk/realistisch? Allemaal aardige voorspellers dat het duiken met ze ook zo zal zijn.

Geef een reactie